Hva mener jenter egentlig når de ønsker at kjæresten hadde vært flinkere til å snakke om følelser? Mange gutter er redd for at det handler om å gjøre seg svak. Skal jeg virkelig sitte å grine foran dama, og er det ikke bare en stor turnoff med følsomme menn? Nei, du trenger ikke å sitte å grine foran dama. Å prate om følelser er heller ikke det samme som å «være følsom».
Å «snakke om følelser» er heller ikke det samme som å «fortelle om svakheter» eller å utelukkende fortelle om negative følelser. Det kan godt være positive følelser. Grunnen til at jenter vil at du skal dele hvilke følelser du har om ting er at det er sånn de bonder med hverandre. Når to venninner prater sammen og forteller hverandre at de har samme følelse om noe så liker de hverandre bedre og stoler mer på hverandre.
Det er heller ikke sånn at å dele negative følelser er å være svak. Ikke engang å fortelle om svakheter er å VÆRE svak. Hvis du derimot BARE forteller om svakheter og bekymringer og klager så er det negativt. Ikke fordi du deler det, men fordi det eventuelt blir for mye av det uten at du gjør noe med det.
På en måte så kan vi si at vi gutter faktisk er bedre på å ta hint om følelser. Hvis du som gutt forteller entusiastisk om en ny serie så forstår jeg underforstått at du blir glad av å se den og at du gleder deg til neste episode. Men jenter er vant til at når venninner har følelser rundt noe så kommuniserer de det mye mer tydelig (eksplisitt) og direkte. Så utfordringen er å «oversette» mannefølelser til kvinnespråk ved å «overdrive» følelsene litt når vi skal formidle de.
Se på det på denne måten:
Når kompisen din forteller at han er litt smådeppa fordi det ble slutt med eksen hans, så ganger vi det med 2 og forstår at han antageligvis er skikkelig trist.
Når venninna til dama di forteller henne at hun er helt knust over at hun ikke fikk jobben hun ønska seg, så deler jenter det på 2 og forstår at hun antageligvis bare er litt skuffa.
Gutter som ikke vet at gutter underdriver og at jenter overdriver følelsesyttringer tror at jenter er emosjonelle vrak.
Jenter som ikke vet at gutter underdriver og at jenter overdriver følelsesyttringer tror at gutter er kalde psykopater.
Det er et par korreksjoner som forfatteren av denne blogg-posten burde ha gjort. Men for å slippe og skrive altfor mye, så tar jeg bare for meg én av de her:
Jenter «overdriver» ikke følelses-ytringene sine (bortsett fra i tilfeller hvor de bevisst uttrykker falske følelser, slik som når de f.eks. gråter «krokodilletårer», i et forsøk på å manipulere andre mennesker). Jenter føler vanligvis følelses-ytringene sine FULLT UT. Når ei jente gråter eller er glad, så er hun seriøst trist eller seriøst glad på ordentlig – i nøyaktig den graden som følelses-ytringene hennes tilsier. Men situasjonen er ikke nødvendigvis så SERIØS/KATASTROFAL som det følelses-ytringene hennes skulle tilsi – selv om selve FØLELSENE hun uttrykker er 100% virkelige.
Det er som når et barn mister isen sin på bakken, og begynner å gråte av det. Selve situasjonen er ikke så SERIØS/KATASTROFAL som det barnets følelses-ytring (gråting) skulle tilsi – selv om selve FØLELSENE som barnet uttrykker er 100% virkelige. Dette er nøyaktig slik jenters følelser fungerer.
Med andre ord: Når ei jente ikke fikk den jobben hun ønsket seg, så er de skuffede/triste følelses-ytringene hennes 100% ekte. De er i seg selv ikke «overdrevne» på noen måte. Men den faktiske situasjonen er ikke like «seriøs/katastrofal» som det disse 100% ekte følelses-ytringene hennes skulle tilsi, siden det hele kun handlet om at hun fikk avslag på en jobb. Og det er nettopp DET faktumet andre jenter er intuitivt klar over, når «ei venninne f.eks. forteller dem om hvor skuffet/trist hun er over at hun ikke fikk den jobben hun hadde ønsket seg».
Med andre ord: Konseptet som forfatteren av denne blogg-posten forteller om, handler ikke om «overdrivelse» av følelses-ytringer; det handler om «seriøsiteten/alvoret» i følelses-ytringene.
Det er selvfølgelig mulig at det er akkurat dette forfatteren av denne blogg-posten refererte til, og at jeg bare har tolket han feil; men jeg synes i så fall at det var litt dårlig formidlet av forfatteren. Derfor valgte jeg å presisere alt dette litt tydelig i en egen kommentar.
PS: Jenter ER faktisk «emosjonelle vrak» i utgangspunktet, sammenlignet med menn. Dette er et empirisk faktum som er lett bevist av folks velkjente observasjoner (inkludert mine egne erfaringer med jenters følelsesliv) av at jenter faktisk ER mer emosjonelt sensitive enn det menn er. Men som jeg har forklart ovenfor; «seriøsiteten/alvoret» RUNDT følelses-ytringene deres er ikke nødvendigvis på samme nivå som det SELVE «følelses-ytringene» deres i seg selv er.
Hei Knut! Jeg snakker kun om følelses-YTRINGEN. Altså ikke følelsen i seg selv. Følelsen kan være ekte, selv om ordene er overdrevet. Bestemora mi sa en gang at det var helt uutholdelig å være i butikken, fordi det var over 100 mennesker der. Bestefar mente at hun lyver fordi det ikke er plass til 100 mennesker i den lille butikken. «Jammen det FØLES som om det er 100 mennesker her!» sa bestemor.
Bestefar på sin side sier bare «Jeg synes ikke noe om det» når det er ting han reagerer sterkt på.
Ser du forskjellen?
Forstår. Jeg var litt usikker på hva du egentlig la i ordet «følelses-ytring» – og jeg glemte også at ordet «ytring» kun omhandler «verbal uttrykkelse» (altså uttalelser/ord), og at det ikke omhandler «non-verbal/kroppslig uttrykkelse» (altså kroppsspråk/adferd).
Så hvis det du refererer til med ordet «følelses-ytring» kun er ordene folk bruker når de beskriver sine følelser/sine opplevelser av ting, så er jeg selvsagt enig i at jenter vanligvis overdriver ytringene sine, og at menn vanligvis underdriver ytringene sine. Jenter beskriver vanligvis ting mer emosjonelt/mer ekstremt; menn beskriver vanligvis ting mindre emosjonelt/mindre ekstremt.
PS: Kommentar-boksen her er svært liten på det nye side-oppsettet deres (sammenlignet med hvordan det var på 0330, hvis jeg husker rett). Så det er frustrerende å skrive utdypende spørsmål/svar i så små kommentar-bokser. Er det mulig for dere å gjøre noe med det?
Det er nok ikke noe vi får gjort noe med. Men du kan jo eventuelt skrive det i notepad først og kopiere det inn de gangene du vil skrive langt?
Jepp, god ide. Det er litt mer kronglete enn å kunne skrive alt rett i kommentar-boksen, men det funker.